Kryštálový cukor vs. práškový cukor

Rôznych sladidiel je v regáloch supermarketov veľmi veľa. Niekedy je až náročné vybrať ten správny cukor, ktorý sa dokonale hodí do nedeľného koláča. V regáloch supermarketov sa totiž nachádza kryštálový cukor, práškový cukor, trstinový cukor, BIO cukor alebo rôzne sladidlá ako napríklad stévia, med alebo javorový sirup. Človek má však odjakživa chuť na sladké, pretože pocit sladkého v ňom vyvoláva pocit šťastia a eufórie a preto dopriať si výborný koláč nie je žiadny hriech. Dokonca v tradičnej čínskej medicíne sa hovorí, že túžba po sladkom je spojená s túžbou po materinej láske. Cukor ako taký je však vhodné jesť v primeranom množstve a zbytočne to s ním nepreháňať.

cukr

Aký cukor použiť na nadýchaný koláč?

Vo väčšine domácností nechýba kryštálový cukor. Kryštálový cukor má všestranné použitie a je ho možné použiť na prípravu sladkých plniek, pudingov, koláčov, zákuskov a podobne. Tiež sa výborne hodí aj na osladenie kávy alebo ovocného či bylinkového čaju. Kryštálový cukor sa tiež používa aj na osladenie rôznych alkoholických či nealkoholických nápojov. Práškový cukor je taký, ktorý je pomletý z kryštálového cukru a obsahuje približne 3% kukuričného škrobu. Kukuričný škrob v ňom pôsobí ako protihrudkujúca látka. Obsah kukuričného škrobu v cukre vie teda ovplyvniť recept, v ktorom je daný cukor použitý.

 Zaujímavosťou je, že 100 g kryštálového cukru sa rovná 62,5 g práškového cukru. Ak teda chcete mať nadýchaný koláč, tak rozhodne uprednostnite kryštálový cukor a práškovému cukru sa v tomto prípade radšej vyhnite. Kryštálový cukor sa výborné hodí do cesta na koláče, pre svoje zjemňujúce a vodu viažuce vlastnosti. Práškový cukor nie je vhodný, kvôli jemnej škrobovej chuti, ani do kávy či čaju. Práškový cukor je skôr ideálny na posypanie hotového koláču, kde vytvorí pekný snehobiely efekt. Kryštálový cukor je tiež vhodnejší do plniek, pudingov a korpusov, kvôli spomínaným vlastnostiam. Upiecť vynikajúci nedeľný zákusok ku kávičke sa so správnym druhom cukru podarí ľavou zadnou.

kostky

Na internete či v rôznych cukrárskych knihách nájdete mnoho inšpirácii pre každodenné pečenie. Ak máte radi koláče a sladké dobroty neváhajte sa inšpirovať aj s receptami na internetovej stránke www.korunnycukor.sk. Spoločnosť Korunný cukor je tiež výrobcom všetkých druhov cukrov na Slovensku so sladučkou chuťou vhodných na prípravu dezertov, zaváranín, džemov alebo sirupov. Oslaďte si svoj život už dnes s najlepšími cukrami od Korunného cukru.

Kryštálový cukor vs. práškový cukor
Ohodnoťte příspěvek